Close

The process of downloading the IGNOU Study Material is as easy as you would imagine. IGNOU Study Material is available on the egyankosh website. You can download the free IGNOU Study Material from this website www.egyankosh.ac.in.

Indira Gandhi National Open University students can prepare for the exam by using IGNOU’s online study content. Due to the COVID-19 pandemic, the university has ceased offline supply of study materials. Students can also access the study materials via the IGNOU e-content app, which is available in the Google Play Store. Aspirants will obtain the IGNOU study material from the e-Gyankosh official website. All UG, PG, diploma, and credential courses are covered by the online IGNOU study content. Any of the study materials are in PDF format. The study materials will assist students in performing well on the exam.

Steps to Download IGNOU Study Material online

Aspirants can access the study materials online. The free study material is readily accessible to aspirants and assists them in preparing for the exam. Follow the steps below to download the IGNOU Study Material.

1. For Registration

Register at http://www.egyankosh.ac.in/register to view or download IGNOU Study Content.

  1. Choose a registration form and press the GO key>.
  2. Fill out Your Form.
  3. Then go to http://www.egyankosh.ac.in/password-login/.

2. After registering and logging in, follow these steps to view/download IGNOU study content.

In the repository search window (Top Left Corner)

  1. Enter a Course Code, a Course Name, or a Relevant Keyword and press Enter.
  2. To view or download a course, click on the course code or name (under Community hits)
  3. Select the appropriate blocks by clicking on them.
  4. Tap on the necessary links (under List of Items)
  5. To view or download the study content, click the ‘View/Open’ tab.

Advantages of Online IGNOU Study Material

1. Students who choose soft or digital books as their chosen study material will earn a 15% fee reduction.

2. The study material is available to all aspirants, regardless of their venue.

3. Students will study for the exam using digital books.

4. Regardless of whether you have participated in their courses or not, you can download their study material for free.

Q1. What is IGNOU egyankosh?

Ans. IGNOU egyankosh is a national multimedia archive that contains textual and video material relevant to IGNOU programmes.

Q2. May I use IGNOU study materials to prepare for civil services?

Ans. Yes, aspirants may use IGNOU study materials for civil service training.

Q3. How can I check the status of my IGNOU 2021 study materials?

Ans. To check the status of the IGNOU 2021 study materials, candidates must go to the IGNOU’s official website and enter their login information in the provided space.

Q4. What if I don’t get my IGNOU study materials?

Ans. In the condition that an applicant does not obtain the printed IGNOU study content, he or she may contact the Registrar, Material Production and Distribution Division, IGNOU.

Q5. Are the IGNOU study materials appropriate for Exam preparations?

Ans. Yes, IGNOU study material are sufficient for preparing for IGNOU’s Exam preparations. One can also purchase IGNOU Study Notes that contains the previous years solved papers from website shrichakradhar.com

Q6. What is IGNOU’s Study Material, and how does it vary from other publications?

Ans. Eminent professors/experts/specialists in the field create curriculum-based text content. The text is simple to read and comprehend, and it is founded on the concept of “known to unknown.” Concepts are divided into parts and subsections, and elaborate self-learning techniques are given equal weightage. Self-instructional content is a way of encouraging readers to easily comprehend the text. The IGNOU study material is self-instructional in nature.

Q7. Who can buy the IGNOU’s study material?

Ans. General public who are not IGNOU students, in-service staff interested in good reading, students who need to know more about the subject with minimal reference, career aspirants taking various competitive exams, and so on can also buy the IGNOU’s study material.

Q8. Why one should buy the IGNOU’s study material?

Ans. The study material provided by IGNOU is of high quality. To ensure its consistency and effectiveness, it goes through reform processes, course formulation, course design, and print content production as part of a well-organized course development plan.

Q9. How can one buy the IGNOU’s study material Offline?

Ans. The University has made arrangements for Spot Sale at Headquarters, from Monday to Friday from 10.00 A.M. to 4.00 P.M. at Marketing Cell, MPDD, Warehouse Block, Maidan Garhi, New Delhi. Ph. 29572010 (Direct), PABX 29535924-32 Extn. 2010, Fax No. The study material can be bought by way of presenting a Demand Draft drawn in favour of IGNOU, payable at New Delhi, for the material value.

Q10. What is the Material Production and Distribution Division (MPDD)?

Ans. IGNOU is one of the country’s largest educational publishers. The Content Production and Distribution Division (MPDD) has been printing and publishing course materials for various University programmes. Other print specifications include Assignments, Program Guides, Handbooks, Brochures, Reports, Folders, and other miscellaneous publications. The University creates course materials in Hindi, English, and modern Indian languages.

Now you are provided with all the information regarding IGNOU STUDY MATERIAL. We hope the aforementioned article helps you. If you have any doubt, drop your queries below and we will get back to you as soon as possible.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
0 item
My Cart
Empty Cart